Pomazánky, které mají děti rády
Hermelínová:
Cca 0,4 krabičky Ramy + 2 másla – rozpustit
Hermelín (množství dle chuti) – nastrouhat
Ramu dáme do mixéru a začneme šlehat. Do ní přidáme rozehřáté máslo a šleháme do hladka. Pak přidáme nastrouhaný hermelín, případně trochu dosolíme.
Šunková:
Cca 0,4 krabičky Ramy + ½ másla
Šunku v celku – nastrouhat, namlít'
Hořčice
Máslo a Ramu viz předchozí recept – utřeme do hladka, pak přidáme šunku a vyšleháme dle chuti, můžeme přidat hořčici, sůl.
Masová pomazánka:
Den dopředu upečené maso – krůtí, vepřové s cibulí a česnekem.
Druhý den maso rozmixujeme, mezitím si našleháme máslo s troškou hořčice a jemně nakrájenou cibulí, přidáme rozmixované maso a našleháme.
Fazolová pomazánka:
Rozmixujeme fazole sterilované nebo do měkka vařené bílé fazole a našleháme s máslem a troškou soli + jemně krájenou cibulí.
Tuňáková, lososová pomazánka:
Rozmixovat tuňáka nebo lososa, přidáme do našlehaného másla s troškou hořčice, soli a vyšlehat.
Paštiková pomazánka:
Našleháme máslo, přišleháme paštiku, nakrájenou cibuli, příp. trošku soli.
Drožďová pomazánka:
Na cibuli (červená) – podusit a přidat rozdrobené droždí – necháme rozpustit a až se opět srazí v kousky, přidáme vejce a srazíme (jako smažené). Necháme vychladit a našleháme s máslem, solí a troškou hořčice.
Medová, džemová pomazánka:
Našleháme máslo a buď přidáme med nebo džem.
Vaječná pomazánka:
Vejce uvařit natvrdo, vychlazená jemně nastrouháme a přidáme k našlehanému máslu, přidat sůl, hořčici a cibuli (pro barvu červenou).
Zeleninová pomazánka:
Ušlehat máslo, přidat sůl dle chuti, rozmačkaný česnek nebo jemně krájenou cibuli, nastrouhané ředkvičky, mrkev (dle sezóny)
Budapeštská pomazánka:
Našlehat máslo, měkký tvaroh, jemně krájenou červenou cibuli a sterilovanou červenou kapii, sůl.
Pažitková pomazánka:
Ušleháme máslo s měkkým tvarohem, přidáme sůl a nakrájenou pažitku.
Sýrová pomazánka:
(z taveného sýru nebo eidamu)
Máslo ušlehat a přidat tavený sýr, jemně nakrájenou cibuli (červenou), řádně vyšlehat. Místo tavených sýrů přidáme nastrouhaný tvrdý sýr.